Wat gebeurd er in mijn team en waarom? Waarom is er gedoe, wat is er nodig om dit team beter te krijgen en wat kun jij hieraan doen? Het model wat hier het beste een antwoord op kan geven is die van Tuckman.
In iedere groep mensen gebeurd er altijd wel iets, maar er zijn altijd teams waar het net wat leuker lijkt, de collega's net wat beter samenwerken en elkaar goed aanvoelen. Terwijl het in jouw team lijkt of je altijd overnieuw begint en niet tot een goede samenwerking komt. Dit gevoel heeft het vaak bij het juiste eind. Het goed lopen van een team is meestal geen toeval maar te danken aan een gerichte set interventies van een manager of een teamcoach. Laten we hieronder eerst ingaan op het model, om vervolgens verder te kijken wat je kunt doen in welke fase.
Volgens Bruce W. Tuckman maakt ieder team in zijn levensloop 5 fasen door. Deze fasen zijn Forming, Storming, Norming en Performing. Later werd hier de fase Adjourning nog aan toegevoegd. In ieder van deze fasen komen andere gedragskenmerken en uitdagingen naar boven, en ieder team gaat door al deze fasen heen.

Iedere fase is noodzakelijk en wordt doorlopen als er een nieuw team wordt samengesteld, of als er een groot deel van een team vervangen wordt. Hieronder een korte uitleg over de verschillende fase en wat er nodig is om hierdoor heen te komen.
De Forming fase (Vorming)
In deze fase komt een team (of een deel van een team) voor het eerst bij elkaar, vergelijk het met een eerste kennismaking met een nieuwe groep mensen. Iedereen is vriendelijk en zet zijn of haar beste beentje voor. Het gaat hier vooral om kennismaken, aftasten en elkaar leren kennen. In een zakelijke setting is het aftasten, wie heeft welke rol (formeel en informeel) en wat wordt er van het team verwacht. De leider heeft hier in deze fase een belangrijke rol. Duidelijkheid scheppen in de structuur en de bedoeling is helpend om het team richting te geven en naar de volgende fase te helpen.
De Storming fase (stormfase)
Als de kennismaking voorbij is begint het team zich te vormen, vaak komen hier ook de eerste spanningen. Dit komt omdat de teamleden graag hun eigen ideeën en werkwijzen willen toepassen, en zoekende zijn naar hun plek en rol in het team. Er kunnen hier conflicten ontstaan over de invulling van de rollen, de definities van de doelen en de reikwijdte van het team. Dit gesprek moet gefaciliteerd worden en vraagt om een duidelijke rol van de leider van het team om dit gesprek in goede banen te leiden.
De norming fase (normering)
In deze fase is de storm gaan liggen, de rollen en de doelen zijn duidelijk en het team gaat aan de slag. De rollen worden steeds duidelijker, er is overeenstemming over de doelen en er begint echt een team te ontstaan wat wilt samenwerken. De leider kan in deze fase langzaam een stap terug doen uit de sturende rol en een meer ondersteunende rol aannemen.
De Performing fase (presteren)
Hier is een echt team aan het werk en dat is te zien. Het werk is duidelijk, er wordt goed samengewerkt en eventuele conflicten worden in het team opgelost. Er is een open communicatie en feedback wordt gegeven en ontvangen. Voor de leider is dit de meest fijne fase, deze is eigenlijk niet nodig en kan zich richten op strategie en verdere groei.
De Adjourning fase (afsluiten)
In deze laatste fase bereid het team zich voor op het stoppen met samenwerken omdat de werkzaamheden stoppen. Dit kan een emotionele fase zijn. Het is goed om in deze fase stil te staan bij de successen en de lessen die dit team geleerd heeft.
Dit is in het kort de uitleg van de fasen van Tuckman! Weet dus dat ieder team door deze fasen heenloopt en dat wat ongemakkelijkheid bij de start er niet alleen bij hoort, maar zelfs nodig is! Hou goed in gedachten wat er nodig is om naar de volgende fase te komen, en blijf goed kijken naar je team, en wat deze nodig heeft.
In welke fase zit jouw team? Ik zie graag je reactie hieronder.
Reactie plaatsen
Reacties