Een van mijn grootste inspiratiebronnen is Leila Hormozi. Zij heeft op zo ongeveer alle bekende kanalen video's of podcasts op het gebied van teamontwikkeling en groei, en legt dit heel concreet uit. De podcast die ik vanmorgen in de sportschool luisterde was de inspiratie voor deze blog.
Haar methode om problemen op te lossen bestaat uit 3 onderdelen:
1. Stop met het oplossen van andermans problemen;
2. Bouw je eigen probleemoplossende methoden;
3. Los problemen op in sprints.
We duiken erin.
Stop met het oplossen van andermans problemen
Een van mijn grootste valkuilen is het oplossen van de problemen van een ander. Dit heeft iets te maken met mijn resultaat gedreven mindset en omdat ik problemen en puzzels oplossen gewoon heel erg leuk vind. Dus ik vind het heerlijk als iemand om hulp komt vragen. Wat je hier helaas mee creëert is een afhankelijkheid. De ander denkt niet meer voor zichzelf, maar komt gewoon iedere keer naar jou toe. En al is dat voor jou als persoon fijn, als jouw team of verantwoordelijkheden groeien heb je hier steeds minder tijd voor, en jouw team leert er niets van. Je ontneemt jouw medewerkers om zelf te leren en te groeien, en dat kan niet de bedoeling zijn.
Enkele manieren om dit te doen:
De belangrijkste is gewoon vragen stellen. " op welke manier zou jij dit oplossen" of " wat denk jij wat er als eerste gedaan moet worden". Het is goed mogelijk dat jouw medewerker met een oplossing komt waar je zelf nog niet aan gedacht hebt.
Een andere leuke is de 1-3-1 methode. Vraag aan de betreffende medewerker 1 probleem te benoemen (als er meerdere problemen zijn haal deze dan eerst uit elkaar). Vraag dan om 3 mogelijke oplossingen of scenario's te bedenken voor dit probleem, en vraag de medewerker om te adviseren welk van deze 3 oplossingen het beste past.
Dit bevordert hun oplossend vermogen, leert ze anders naar problemen te kijken, en helpt je team zelfstandig te worden. En het scheelt jou tijd en denkkracht. Klinkt als een win-win.
Vragen die je jezelf kunt stellen om te weten of jij een oplossingsmachine bent:
- In hoeverre zorgt jouw " hulp" ervoor dat de ander afhankelijk van jou wordt, en welke impact heeft dit op de groei van deze persoon?
- Heb ik de ander het gereedschap en de hulp geboden zodat zij dit in de toekomst zelf op kunnen lossen?
Bouw je eigen probleemoplossende methoden
Problemen kunnen oplossen is iets wat je leert door te doen. Je kunt er nog zoveel over lezen maar je leert het pas als je het vaker doet. Dus zie problemen niet als obstakels maar als een manier om dingen te leren. Dit maakt het leuker en makkelijker om problemen aan te pakken. Bedenk bij ieder probleem wat je aanpakt, of je dit al eerder gedaan hebt, wat vorige keer werkte en wat niet, en wat je als eerste op moet lossen.
Een andere manier om dit te bekijken is "Failing forward".
Bij ieder probleem wat je ziet, en bij alles wat je probeert is er een 50% kans dat het slaagt en een 50% kans dat het faalt. Maar bij alles leer je 100%. Je leert wat werkt en wat niet werkt, en dat is altijd waardevol!
Los problemen op in sprints niet in marathons
Door alle problemen te zien en tegelijk op te willen lossen wordt je enorm druk persoon, je bent continue aan het rennen en vliegen en denkt overal over na. Het "probleem" van problemen is dat het oplossen van een probleem aandacht vereist. En je kunt nou eenmaal niet je aandacht verdelen over 6 problemen tegelijk. Het aandacht geven aan 6 problemen tegelijk zorgt ervoor dat ieder probleem maar 15% van je aandacht krijgt.
Een ander punt is dat uit onderzoek blijkt dat het gemiddeld 15 a 30 minuten kost om in deep focus of flow te komen. En iedere keer dat je afgeleid wordt of van taak wisselt kost het weer diezelfde tijd om deze staat weer te bereiken. Dit wordt ook wel context switching genoemd.
Sprinten uit het agile gedachtegoed is een goed middel om dit tegen te gaan. Sprinten gaat er van uit dat je een probleem tegelijk aanpakt. Kies iedere week/ maand/ kwartaal (ligt een beetje aan de grootte van je problemen) wat de belangrijkste problemen of aandachtspunten zijn die je wilt aanpakken. Kies de belangrijkste en ga hiermee aan de slag. Ga dan pas naar de volgende, als deze is opgelost.
Prioriteer je problemen op urgentie & impact.
Urgentie: wordt dit probleem groter of kleiner als ik wacht met het oplossen?
Impact: welke impact heeft het oplossen van dit probleem? Hiervoor kun een impactanalyse gebruiken, te vinden in de downloads.
Als je dit gedaan hebt kies je diegene die als eerste aangepakt moet worden en boek je vastgestelde tijden in je agenda om aan dit probleem te werken. Kies hiervoor de momenten waarin jij het beste gefocust kan werken. Een hulpmiddel om gefocust te blijven is het gebruik van de Pomodoro- techniek (25 minuten gefocust werken gevolgd door een korte pauze) of time blocking.
Ik hoop dat dit wat inzichten geeft in hoe je problemen kunt aanpakken en prioriteren. Laat mij weten wat je ervan vindt in de comments! En tips of andere inzichten zijn uiteraard welkom!
Reactie plaatsen
Reacties